Monialainen yhteistyökumppanuus – jaetuilla resursseilla kohti yhteistä tavoitetta Case: Toiveiden pyykkinaru

Monilla taide- ja kulttuuritoimijoilla on rajalliset resurssit isojen hankkeiden toteuttamiseen, mutta sitäkin enemmän luovuutta niiden tehokkaaseen hyödyntämiseen. Yhtenä luovana ratkaisuna toimii monialainen yhteistyökumppanuus, joiden pyrkimyksenä on työskennellä yhteisten tavoitteiden eteen jaetuilla resursseilla. Yhteistyökumppanit voivat löytyä oman toimialan rajojen ulkopuolelta yllättäviltäkin suunnilta. Tärkeintä poikkialaisen yhteistyöprojektin onnistumiselle on yhteiset tavoitteet ja arvot sekä sitoutuminen niiden toteuttamiseen.

Jakamalla rajallisia resurssejaan toimijat voivat onnistua isojen ja vaikuttavien projektien toteuttamisessa ja juuri oikeiden kohdeyleisöjen tavoittamisessa. Seuraavassa käsittelen monialaista yhteistyökumppanuutta käyttäen esimerkkinä Toiveiden pyykkinaru – nuorten yhteisötaideprojektia. Puolentoista vuoden mittainen projekti toteutettiin Tyynelä Galleryn ja Lohjan kaupungin nuorisotyön yhteistyönä vuosina 2022-2023. Lohja700-juhlavuoden aikana projektin noin 50:ssä taidepajassa osallistettiin lähes 1.000 lohjalaista nuorta. Tyynelä Galleryn vastapäisellä pellolla yhteisötaideteoksen ja Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa taidenäyttelyn kovi monet tuhannet ihmiset. Matkan varrella yhteisötaideprojektiin liittyi mukaan lukuisia eri alojen yhteisöjä ja luovan alan ammattilaisia. Yhteinen tavoitteemme ’Nuorten toiveet lentoon!’ toteutui yli odotusten.

Kuva: Jussi Rinta-Hoiska

Case: Toiveiden pyykkinaru – nuorten yhteisötaideprojekti Lohjalla

Yhteisötaideprojektin lähtökohdat

Kesällä 2022 meillä Tyynelä Galleryn taiteilijoilla Teresellä ja Timolla oli halu lähteä luomaan nuorten kanssa yhteistä taideprojektia, mutta meillä ei ollut verkostoja eikä resursseja, joiden kautta tavoittaa nuoret. Meillä ei ollut myöskään liiemmin ammatillista kokemusta nuorten kanssa työskentelystä. Meillä oli kuitenkin vahva halua kohdata nuoret ja tavoitteena tukea heitä taiteen keinoin. Sattumalta avasimme suumme juuri oikeaan aikaan oikeassa paikassa, kun paikalliset nuorisotyönohjaajat Nelli ja Noomi vierailivat Tyynelä Galleryn ECO-FEMINA taidenäyttelyssä Lohjan Koisjärvellä.

He kannustivat meitä ehdottamaan yhteistyöprojektia Lohjan kaupungin nuorisotyölle. Ei kulunut kuin pari kuukautta, kun jo istuimme Toimintakeskus Harjulassa saman pöydän ääressä yhdessä kaupungin nuorisotyöohjaajien ja kaupungin kulttuurituottajan kanssa. Koska tulevana vuonna 2023 juhlittaisiin Lohja700-juhlavuotta oli maaperä yhteiselle nuorten taideprojektille hedelmällinen. Osapuolten yhteisenä tavoitteena oli luoda nuoria osallistava ja kannustava taideprojekti ja toteuttaa se jaetuin resurssein. Nuorten yhteisötaideprojektilla oli kulttuuri- ja taidekasvatuksellinen merkitys ja sillä haluttiin juhlistaa Lohjan tulevaisuutta, jota lohjalaiset nuoret edustavat. Tässä kohtaa suunnittelua tavoitteena oli osallistaa n. 100 nuorta.

Yhteistyökumppaneiden jaetut resurssit

Lohjan kaupungin nuorisotyöllä ei ollut investoida yhteisötaideprojektiin puhdasta rahaa, mutta se oli valmis tarjoamaan nuorisotyöohjaajien osaamisen ja työaikaa, materiaaleja, markkinointia ja nuorisotiloja maksutta projektin käyttöön. Laajan nuorisotilaverkoston ja nuorisotoiminnan avulla projekti voisi tavoittaa nuoria laajasti koko Lohjan alueella pikkukyliä myöten. Tyynelä Gallery otti vastuulleen taideprojekti-idean luomisen, projektin koordinoinnin, rahoituksen hankkimisen, viestinnän ja markkinoinnin. Taidetyöpajat nuorille päätettiin toteuttaa jaetulla vastuulla ja yhteisötaideteoksen rakentaminen oli Tyynelän taiteilijoiden tehtävä.

Ensimmäisten avustuspäätösten selvittyä teimme yhteistyösopimuksen osapuolten välille ja muodostimme projektityöryhmän, jossa mukana oli nuorisotyön puolelta Anna, Jossu ja Lotta. Projektin tavoitteeksi muodostui tavoittaa ainakin 700 nuorta, Lohjan 700-vuotisjuhlan kunniaksi. Kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamiseksi totesimme pian, että meidän tulisi laajentaa projektin yhteistyökumppanuusverkostoa kattamaan lohjalaiset koulut ja oppilaitokset. Loimme skaalautuvan ja monistettavan taidepajamallin, joka voitiin toteuttaa yhteistyökumppaneiden oman henkilöstön ja resurssien avulla. Nuoret saivat osallistua yhteisötaideprojektiin myös itsenäisesti. Projektiin osallistuville nuorille annettiin tehtäväksi luoda oma Toiveiden paita: “Mieti mitä sinä toivot tulevaisuudelta ja toteuta se vapaavalintaisella tavalla vanhalle t-paidalle tai topille.”

Mukaan lisää yhteistyökumppaneita ja rahoittajia

Iloksemme kevään 2023 aikana mukaan projektiin liittyi kymmeniä eri tahoja: oppilaitoksia, harrastustoimijoita, kesäleirejä, Lohjan Museo, Lohjan pääkirjasto, seurakunta, päiväkoteja ja kerhoja. Osa näistä kumppaneista kysyi oma-aloitteisesti päästä mukaan tähän inspiroivaan projektiin. Kukin yhteistyökumppani toteutti taidepajoja oman toimintansa lapsille ja nuorille ja näin saimme kasaan 607 nuorten Toiveiden paitaa kesään 2023 mennessä.

Lohjan kaupungin Nuorisotyöpaja Tuuman kierrätyskeskus keräsi ja tarjosi projektille suurimman osan taidepajoissa tarvittavista materiaaleista. Saimme käyttöömme satoja t-paitoja ja maalaustarvikkeita, jotka kiersivät taidepajoista toiseen. Jossain kohtaa projektia paitojen tarve oli niin valtava, että niitä piti lähteä kysymään myös muista kierrätyskeskuksista. Ei muuta kuin tuottajalle puhelin kauniiseen käteen ja kysymään naapurikunnan Vihdin kierrätyskeskuksesta (Viki) lisää paitoja. Saimme yhdellä puhelinsoitolla Vikistä 150 paitaa lisää. Yhteinen tavoite resonoi eri toimijoita ja saimme matkan varrella mukaan lukuisia not-for-profit yhteistyökumppaneita.

Yhteisöprojekti rahoitettiin yhteistyökumppanuuksien lisäksi neljällä kohdeavustuksella, jotka Tyynelä Gallerylle myönsi Lohjan kaupunki (Lohja700 erillisavustus), Yrjö Sirolan Säätiö, Toini ja Veikko Helteen rahasto (Kansansivistysrahasto) ja Otto A. Malmin Lahjoitusrahasto. Näillä avustuksilla katettiin mm. luovan tiimin palkkiot, matka-, markkinointi- ja materiaalikustannuksia.

Yhteisötaideteos – Nuorten toiveet lentoon

Kun kaikki nuorten luomat 607 Toiveiden paitaa olivat valmiita, niistä rakennettiin iso aika- ja paikkasidonnainen taideinstallaatio Toiveiden Pyykkinaru Tyynelä Galleryn vastapäiselle pellolle Lohjan Koisjärvelle heinäkuussa 2023. Tyynelä Galleryn taiteilijat rakensivat 11 pyykkinaruriviä kattavan teoksen n. 1.000 m2:n peltoalueelle ja sitä varten käytettiin 132 heinäseivästä ja lenkkiruuvia, yli 400 m pyykkinarua ja yli 1200 pyykkipoikaa ja nippusidettä. Taideteos oli yleisön koettavissa maksutta 24/7 lokakuun loppuun asti. Heinäseipäät teokseen lainasi Retlahden kyläyhteisöstä naapurimme Marjatta ja pellon vuokrasi meille hänen veljensä Matti. Vuokraksi Matti pyysi vaatimattomasti yhden Toiveiden paidan taiteilijoiden nimmareilla varustettuna. Projekti sai tukea Retlahden kyläyhteisöltä, kun eräskin naapurimme innostui auttamaan heinäseipäiden pystyttämisessä keskellä heinäkuista hellepäivää.

Kun yhteisötaideteos valmistui ihmiset löysivät sen ja alkoivat jakaa siitä kuvia somessa. Kesän aikana tuhannet ihmiset pysähtyivät, kävivät teoksen sisällä kävelemässä ja ottamassa kuvia tai vähintään hidastivat teoksen kohdalla. Teoksen sisällä sai liikkua, tutkia paitoja ja koskettaa niihin hellästi. Paikalliset ihmiset ottivat teoksen omakseen ja sitä tultiin katsomaan myös pidemmältä. Yhteisötaideteos yhdisti kyläyhteisöjä ja elävöitti maaseutumaisemaa. Kun sadat nuorten luomat Toiveiden paidat liehuivat Toiveiden Pyykkinarulla, tuuli nappasi nuorten toiveet mukaansa ja kuljetti ne tulevaisuuteen toteutuakseen.

Peltoteoksesta tehtiin lyhyt dokumenttivideo YouTubeen ja sillä oli oma tunnuskappale ’Fly Away’ (säveltäjä, sanoittaja ja esittäjä TARUA). Katso Toiveiden pyykkinaru -reeli täällä ja dokumenttivideo Tyynelä Galleryn YouTube-tilillä täällä.

Minityöpaja Lohja700 -rantafestareilla

Yhteisötaideprojekti laajeni myös Lohja700-rantafestareille, jotka järjestettiin Aurlahdessa 12.8.2023. Siellä Lohjan kaupungin nuorisotyö järjesti Toiveiden Pyykkinaru minityöpajan, jossa kaiken ikäiset festarivieraat saivat kirjoittaa oman toiveensa paperisiin Toiveiden Paitoihin minipyykkinarulle.

Taidenäyttely Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa

Yhteisöprojektille haluttiin luoda vielä loppuhuipennus dokumentäärisen taidenäyttelyn muodossa. Toiveiden Pyykkinaru yhteisötaideprojekti esiteltiin Toiveiden Pyykkinaru taidenäyttelyssä Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa 13.11-30.12.2023 yhteistyössä Lohjan Museon kanssa, joka tarjosi Tyynelä Gallerylle näyttelytilan maksutta käyttöön.

Näyttelyssä oli esillä kuvat kaikista nuorten paidoista ja kuvia pellolla sijainneesta teoksesta ja taidetyöpajoista. Lisäksi näyttelytilassa oli nähtävillä dokumenttivideo projektista. Näyttelyssä oli non-stop työpaja, jossa kaikki taiteenkokijat saivat kirjoittaa oman toiveensa paperiselle Toiveiden paidalle ja ripustaa sen uudelle Toiveiden Pyykkinarulle. Toiveita syntyi satoja lisää. Näin pääsimme lopulta yli tuhanteen toiveeseen. Näky oli vaikuttava ja projekti yhdisti koko Lohjaa. Nuorten toiveet tulivat kuulluksi. Näyttelyn loppuun mennessä näyttelyssä oli vieraillut huimat 2.503 taiteenkokijaa.

Yhteistyöllä tavoitteet ylittäviä tuloksia

Toiveiden pyykkinaru yhteisötaideprojekti kasvoi matkan varrella sitä mukaan, kun projektiin liittyi uusia yhteistyökumppaneita. Yhteistyökumppanit tarjosivat projektille lisää resursseja ja se osallisti enemmän nuoria taidepajoissa kuin koskaan olisi alkuaan uskallettu toivoa. Kun kaikki yhteistyökumppanit puhalsivat yhteen hiileen, onnistui projekti yli odotusten kaikilla mittareilla.

Lehdistökin kiinnostui Toiveiden pyykkinarusta ja YLE Västnyland tuli paikalle kesän tuulisimpana päivänä tekemään yhteisötaideteoksesta radiohaastattelua karvamikrofoonilla. Yksikään heinäseiväs ei kaatunut, mutta nuorten toiveet saivat varmasti lentävän lähdön tulevaisuuteen. Lue YLE Västnylandin nettiartikkeli täällä ja kuuntele radiohaastattelu täällä.

Keväällä 2024 Lohjan kaupungin nuorisotyö palkittiin AGMA:n (Luovan talouden agentit ja managerit ry) välittäjä-palkintogaalan Vuoden asiakas – kunniamaininnalla. AGMAn palkintoperusteluissa luki: ”Lohjan nuorisotyön yhteistyössä Tyynelä Galleryn kanssa toteuttama ‘Toiveiden pyykkinaru’ -yhteisötaideprojekti osallisti lähes 1.000 lohjalaista nuorta yli 50:ssä taidetyöpajassa. On arvokasta, että rajatuin resurssein toimiva kuntaa on päättänyt toteuttaa kulttuurisen nuoristyön projektin yhteistyössä ulkoisen toimijan kanssa ja on kannustettavaa, että myös pienemmät julkiset toimijat hyödyntävät välittäjiä ja luovan alan osaajia toiminnassaan.” Lue lisää täältä.

Toiveiden pyykkinaru yhteisötaideprojekti on osoitus siitä, että parhaimmillaan monialaisten yhteistyökumppanuudet not-for-profit toimijoiden välillä voivat ylittää projektin yhteiset tavoitteet. Pienilläkin jaetuilla resursseilla voidaan tavoittaa ja osallistaa oikeita kohderyhmiä ja isoja yleisöjä.

Tyynelässä 23.11.2024

Terese Kühl

Kuva: Timo Ahjotuli

Toiveiden pyykkinaru -yhteisötaideprojektin yhteistyökumppanit, rahoittajat ja tukijat:

Lohjan kaupungin nuorisotyö ja Tyynelä Gallery toteuttivat Toiveiden Pyykkinaru yhteisötaideprojektin yhteistyössä.

Yhteisötaideprojektille myönsivät avustusta Lohjan kaupunki (Lohja700 erillisavustus), Yrjö Sirolan Säätiö, Toini ja Veikko Helteen rahasto (Kansansivistysrahasto) ja Otto A. Malmin Lahjoitusrahasto.

Lohjan Museo tarjosi Linderinsalin Tyynelä Galleryn käyttöön taidenäyttelyn järjestämiseksi.

Materiaaleja ja tarvikkeita taidetyöpajojen käyttöön lahjoittivat Lohjan Nuorisotyöpaja Tuuman Kierrätyskeskus ja Vihdin Kierrätyskeskus Viki.

Erityiskiitokset

Kaikki yhteisötaideprojektiin osallistuneet sadat lohjalaiset nuoret
Lohjan kaupungin nuorisotyön koko henkilöstö
Lohjan oppilaitokset, harrastusryhmät ja kerhot
Lohjan Museo
Lohjan pääkirjasto
Retlahden kyläyhteisö

Toiveiden Pyykkinaru yhteisötaideprojektin työryhmä:

Toiveiden paitojen taiteilijat: sadat lohjalaiset nuoret

Taidetyöpajojen ohjaajat: Lohjan kaupungin nuorisotyön henkilöstö, oppilaitosten opettajat, kerhojen, leirien ja harrastustoiminnan ohjaajat ja Tyynelä Galleryn taiteilijat

Yhteisötaiteilijat: Terese Kühl ja Timo Ahjotuli – Tyynelä Gallery (yhteisötaideprojektin ja – teoksen idea ja toteutus)

Työryhmä (Lohjan kaupungin nuorisotyö): Anna Sainio, Lotta Säde ja Johanna ’Jossu’ Virtanen – taidetyöpajojen organisointi, materiaalipakettien hankinta ja logistiikka, viestintä, ym.

Tuottaja: Tyynelä Gallery (KühlTuli Productions ry)

Projektipäällikkö: Terese Kühl

Taideinstallaation tekninen suunnittelu: Timo Ahjotuli

Taidetyöpajatilojen tarjoaminen: Lohjan kaupungin nuorisotyö, lukuisat lohjalaiset oppilaitokset ja harrastusryhmät, Lohjan Museo ja Lohjan pääkirjasto

Pellon vuokraaja: Matti Kiviniemi

Heinäseipäiden lainaaja: Marjatta Kiviniemi

Peltotyöt: Jyri Kesäläinen – Rajaharjun tila

Valokuvaaja: Jussi Rinta-Hoiska (lopullinen teos), Timo Ahjotuli (paidat ja taidetyöpajat)

Videotuotanto: Juza Erti

Videon tunnusmusiikki: ‘Fly Away’ by TARUA, sävellys, sanoitus ja laulu: TARUA, sovitus ja tuotanto: Mikko Pietilä

Drone-kuvaaja: Heikki Kynsijärvi

Graafinen suunnittelu: Kaisu Viitala (flyer, some)

Taidetyöpaja- ja näyttelyjulisteen suunnittelu: Terese Kühl

Näyttelyarkkitehti: Timo Ahjotuli

Rahoittajat: Lohjan kaupunki (Lohja700 erillisavustus), Yrjö Sirolan säätiö, Toini ja Veikko Helteen rahasto (Kansansivistysrahasto) ja Otto A. Malmin lahjoitusrahasto

Projektia tukenut tavaralahjoituksin: Nuorisotyöpaja Tuuman Kierrätyskeskus ja Vihdin Kierrätyskeskus Viki

Yhteisötaideprojektissa mukana olevat tahot, jotka ovat järjestäneet nuorten taidetyöpajoja: Lohjan kaupungin nuorisotyön iltapäivä-, ilta-, kerho-, leiri- ja tapahtumatoiminnassa, Laurentiuskoulu, Järnefeltin Yhtenäiskoulu, Mäntynummen Yhtenäiskoulu, Nummen Yhtenäiskoulu, Ristin koulu, Sammatin vapaa kyläkoulu, Lohjanseudun kuvataidekoulu, Kulttuuripaja Hiisi, Nuorisotyöpaja Tuuma, Luksia, Kanneljärven Opisto, Ammattikoulu Live, Lohjan yhteislyseon lukion, Lohjan Museo, Lohjan pääkirjasto, Karkkilan Vapaa Lähetysseurakunta ja Tyynelä Gallery.

Lisätietoa:

Tyynelä Galleryn Instagram

Tyynelä Galleryn Youtube

Tyynelä Galleryn nettisivut


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Monialainen yhteistyökumppanuus: jaetuilla resursseilla kohti yhteistä tavoitetta. Case: Toiveiden pyykkinaru