Miten raha liittyy taiteeseen?
Moni taiteilija voi ajatella: ”Ei minun tarvitse tietää taloudesta tai bisneksestä mitään, minulle on tärkeintä taiteen tekeminen, taide on arvokasta itsessään.” Olen samaan mieltä vain väittämän jälkimmäisestä osasta. Taide on arvokasta itsessään. Miksi sitten talouden ymmärtäminen ja bisnestaidot ovat tärkeitä taiteilijalle?
Taide ei koskaan synny täydellisessä tyhjiössä, ellei sitten kirjoita runoja pöytälaatikkoon, eikä koskaan näytä niitä muille. Taide on tarkoitettu näytettäväksi, esitettäväksi ja jaettavaksi, sillä jokaisella taiteella on yleisönsä. Voidaankin ajatella, että taiteen yleisö on joukko taiteen kuluttajia, jotka käyttävät aikaansa, huomiotaan ja rahaansa taiteen kokemiseen. Taiteen kuluttajilla on ostovoimaan. Taidetta voidaan siis tarkastella joukkona tuotteita ja palveluita, kuin mitä tahansa muuta kulttuuria. Tässä yhtälössä taiteilija on tuotteiden ja palveluiden tuottaja. Kuluttajat ja tuottajat toimivat tietyssä toimintaympäristössä, jota määrittelee markkinatalous.
Taiteilijalle kuten kenelle tahansa tuotteen tai palvelun tuottajalle, on tärkeää luoda ansaintaa, sillä mitä tekee. Jotta tuotteen ja palvelun tuottaminen olisi kannattavaa tulee tarkastella tuotteen tulo ja niiden hankitaan liittyviä kuluja, jotta saadaan tietää kuinka paljon ansiota (voittoa) tuote tai palvelu tuottaa. Ansaita lasketaan pelkistetysti seuraavasti: Ansiot = Tulot – Kulut.
Mikä ihmeen taiteen ansaintamalli?
Taiteilijalle on tärkeää hahmottaa mistä eri lähteistä tulot muodostuvat ja mitä eri kuluja niiden aikaansaamiseksi syntyy. Tärkeää on myös miettiä miten ja missä ansainta tapahtuu? Tämän kokonaisuuden hahmottamiseen voidaan hyödyntää ansaintamalli-käsitettä.
Ansaintamallin ytimessä on kysymys: ” Millä tavoin voin luoda taiteellani itselleni ansioita?” Taiteen ansaintamalli on siis taiteilijan tapa hankkia ansaintaa. Eri tapoja voi olla esim. tuotteet, palvelut tai muut tulonlähteet kuten apurahat. Ansaintamalleja kartoittaessaan taiteilijan tulee pohtia tapoja, miten tuloa ansaitaan ja millä alustoilla, ketkä ovat potentiaaliset asiakkaat, miten hinnoitella jne.
Tapoja myydä yhtä tiettyä tuotetta tai palvelua voi olla monia. Etenkin tuotteiden ja palveluiden osalta voidaan puhua myyntialustoista. Otetaan esimerkiksi taiteilijan teosmyynti. Taiteilija voi myydä teoksiaan mm. seuraavin eri tavoin hyödyntäen eri myyntialustoja:
- Suoraan asiakkaalle esim. oman some-tilin, nettisivujen tai tapahtuman välityksellä (esim. ateljéen avoimet ovet)
- Fyysisen gallerian, taidelainaamon, taidekaupan tai tapahtuman välityksellä
- Digitaalisen myyntialustan välityksellä (Taiko, Etsy, Taidemaalariliiton teosvälitys).
Kun teoksia myydään välittäjän avulla, välittäjä perii usein myynneistä myyntiprovision.
Ansaintalogiikka on ansaintamallien paletti
Ansaintalogiikasta puhuttaessa tarkoitetaan taiteilijan käytössä olevien ansaintamallien palettia eli kokonaisuutta. Tämä ansaintamallien paletti on jokaisella taiteilijalla uniikki ja alati muuttuva. Vuonna x taiteilijalla voi olla käytössä esim. kolmea eri ansaintamallia: teosmyynti, apuraha ja oheistuotteiden myynti. Seuraavana vuonna taiteilija voi hankkia osan ansioistaan taiteellisella työllä työsuhteessa, saada näyttelykorvausta ja -palkkiota taidenäyttelystä ja ansaita jälleenmyyntikorvausta, kun hänen teoksensa myydään huutokaupassa. Ansaintamalleja on lukuisia ja niiden kirjo on valtava. Taiteilija voi luoda myös ansaintamalli-innovaatioita. Ne ovat sellaisia ansaintamalleja, jotka ovat taidemarkkinoilla uusia.
Miten luoda taloudellisesti kannattavia taiteen ansaintamalleja?
Edellisessä blogitekstissäni ”Kuka maksaa taidenäyttelyn viulut, taiteilija vai näyttelyn järjestäjä?” esittelin näyttelybudjettimallin. Se on laskentamalli, jota voi hyödyntää minkä tahansa ansaintamallin taloudelliseen suunnitteluun, kunhan ottaa huomioon juuri kyseessä olevaan ansaintamalliin liittyvät tulot ja kulut.
No miten sitten luoda taloudellisesti kannattavia taiteen ansaintamalleja? Tämä riippuu toki monesta eri tekijästä. Lähdetään liikkeelle tuotteen ja palvelu muotoilusta. Otetaan tähän taas esimerkiksi taideteosmyynti. Millainen on taideteosten jo olemassa oleva kysyntä ja tarjonta niillä markkinoilla, joilla haluat toimia? Millaisia taideteoksia markkinoilla on tarjolla ja miten ne kohtaavat ostohalukkaat kuluttajat? Keitä nämä ostohalukkaat kuluttajat ovat? Kannattaa siis tehdä markkinatutkimusta ja tutustua millainen taide käy kaupaksi ja kuka sitä ostaa. Sitten kannattaa lähteä tarkastelemaan omaa tuotetta eli omia taideteoksia. Miten taiteesi sitten erottuu muista taideteoksista markkinoilla? Mieti mm. näitä asioita: Onko taiteellasi tunnistettava tyyli, osaatko hyödyntää henkilöbrändiä tai tuotteen uniikkia tarinaa, oletko taiteilijana tunnettu ja kuinka paljon taidettasi jo ostetaan ja arvostetaan? Eli talouskielellä millä tavoin sinun tuotteesi on vetovoimaisempi ja kilpailukykyisempi muihin markkinoilla oleviin tuotteisiin verrattuna?
Mites sitten ne tulot ja kulut, miten ne vaikuttavat kannattavuuteen? Tulot liittyvät läheisesti taideteostesi hinnoitteluun, kysyntään ja myyntitapaan? Millä hinnalla sinun kannattaa myydä taideteoksiasi? Mikä on taideteostesi oikea hinta eli millä hinnalla tuotteesi kysyntä ja tarjonta kohtaavat? Tämä selviää usein vasta kokeilemalla. Kysyntään vaikuttaa toki monet muutkin asiat kuten tuotteesi laatu, se missä sitä myydään ja markkinoiden yleinen taloustilanne jne. Yksi tulonmuodostumiseen vaikuttava seikka on myös missä ja miten taideteoksia myy: itse, jollain myyntialustalla tai galleristin välityksellä. Kannattavuuden toinen puolisko on kulut. Pystytkö tuottamaan tuotteesi siten, että tulot ovat suuremmat kuin kulut, jotta sinulle jää voittoa? Toisin sanoen kulut eivät saa kasvaa tuloja suuremmiksi. Kannattavuuden hahmottamiseen auttaa ansaintamallin budjetin laskeminen.
Ikkunamaalaus by Terese Kühl
Lopuksi
Tästä aiheesta voisin puhua loputtoman paljon, ja tämä teksti onkin vain pintaraapaisu aiheeseen. Palataan alkukysymykseen: ’Miten raha liittyy taiteeseen?’. Taiteen tekeminen on sisällön tuottamista, joka voidaan nähdä tuotteena tai palveluna, jota tarjotaan vallitsevassa toimintaympäristössä. Taiteeseen niin kuin mihin tahansa tuotteen tai palvelun tuottamiseen liittyy kiinteästi markkinatalous ja sen lait. Taide ei synny umpiossa erillisenä yhteiskunnasta vaan se tapahtuu aina osana markkinataloutta, jossa on kuluttajia ja muita palveluntuottajia. Taiteella on arvo, jonka voi muuttaa rahaksi eli ansainnaksi. Taiteen ansainnaksi muuttamisessa apuna voi käyttää mm. ansaintamalli-käsitettä ja palvelunmuotoilua.
Mitä ajatuksia tekstini sinussa herätti? Mistä aiheista toivoisit minun kirjoittavan seuraavaksi?
/Terese 🙂
Vastaa