Taideyhdistyksen varainhankinta ja kulurakenne

Taideyhdistyksemme on voittoatavoittelematon rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on järjestää taide- ja kulttuuritapahtumia ja edistää taiteilijoiden asemaa ja työ- ja ansaintamahdollisuuksia. Yhdistyksen toisen kokonaisen toimintavuoden aikana taide- ja kulttuuritoimintaa järjestettiin lähes ympärivuotisesti. Vuoden 2023 aikana yhdistys organisoi kolme isoa taideprojektia. Tyynelä Galleryn kesänäyttely Kosketus taide-elämys järjestettiin 22.7-24.9 välillä. Toiveiden Pyykkinaru yhteisötaideprojekti kesti koko kalenterivuoden ajan ja siihen liittyi paljon erilaista toimintaa ja tapahtumia kuten taidetyöpajoja (03-06/2023), yhteisötaideteos pellolla (07-10/2023) ja yhteisötaideprojektista kertova taidenäyttely Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa (11-12/2023). Tämän lisäksi taideyhdistys pilotoi Tyynelän Taiteilijaohjelman, jonka se tarjosi kesänäyttelyn taiteilijatiimille maksutta kevään 2023 aikana.

Varainhankinnasta puolet oli avustuksia

Taideyhdistyksen varainhankinta vuonna 2023 koostui pääasiallisesti neljästä eri ansaintamallista: avustukset 50%, yhteistyökumppanuudet 24%, tulorahoitus 18% ja palkkatuki 8%. Avustuksia yhdistys sai vuoden 2023 aikana neljä kappaletta, yhteistyökumppanuuksien arvo muodostui mm. tavaroista, palveluista ja tarjotuista näyttelytiloista. Varainhankinnassa ei ole huomioitu yhdistyksen jäsenten vapaaehtoistyön arvoa, eikä yhteistyökumppaneiden henkilöstön projekteissa tekemän työn arvoa. Tulorahoitus muodostui lipputuloista ja taiteen myyntiprovisioista. Palkkatukea saatiin neljän nuoren palkkaamiseen kahdelta eri taholta.

Tulorahoituksen ja yhteistyösopimusten osuutta halutaan kasvattaa

Ensi vuoden 2024 tavoitteena on kasvattaa tulorahoituksen ja monivuotisten yhteistyökumppanuuksien osuutta varainhankinnasta, jotta yhdistyksen perustoiminta olisi mahdollisimman riippumatonta avustuksista. Avustukset tulevat olemaan osa yhdistyksen varainhankintaa jatkossakin, mutta painottuen enemmän isompiin investointeihin ja kehitystoimintaan. Yhdistyksen pyrkimyksenä on myös luoda uusia ansaintamalleja, jotka kasvattavat tulorahoituksen osuutta. Näitä ovat mm. toimeksiannot ja projektit yhteisötaiteen, taidetyöpajojen ja harrastoiminnan parissa.

Kaiken kaikkiaan vuosi 2023 oli upea, sillä yhdistyksemme sai hankittua kattavan ja monipuolisen rahoituksen vuoden isoille projekteille Toiveiden Pyykkinarulle ja Kosketus taide-elämykselle. Vuoden 2024 varainhankinnasta osa on jo varmistunut, kun yhdistykselle on myönnetty yksi avustus ja tämän lisäksi yksi yhteisötaiteen toimeksianto on varmistunut.

Yhdistys maksoi 21:lle korvauksia työstä

Vuoden 2023 aikana yhdistys maksoi kaikkiaan 15:lle taiteilijalle ja luovan alan ammattilaiselle palkkioita, kulukorvauksia ja tarjosi heille maksutta rahanarvoisia hyödykkeitä (ateriat ja yöpyminen) ja palveluita (Taiteilijaohjelma). Taiteilijoille maksettujen korvausten osuus oli 32 % ja muille taiteellisen tiimin jäsenille maksettujen korvausten osuus oli 14 % kokonaiskuluista. Tämän lisäksi Taiteilijaohjelma tarjottiin neljälle kesänäyttelyn taiteilijalle maksutta. Kaikki yhdistyksen kolmen jäsenen tekemä työ oli vuonna 2023 vapaaehtoistyötä eivätkä jäsenet saaneet siitä palkkaa. Vapaaehtoistyön arvoa ja majoituskuluja Tyynelässä ei ole laskettu mukaan kuluihin.

Palkkaa (sis. työnantajakulut) yhdistys maksoi viidelle 15-20-vuotiaalle nuorelle, joista neljä oli yhdistyksellä kesätöissä ja yksi nuori oli korkeakouluharjoittelija. Näiden palkkakulujen osuus kokonaiskuluista oli 19% ja niiden kattamiseen yhdistys sai palkkatukea ja avustuksia.

Kaikkiaan yhdistyksen kaikista kuluista 65 % koostui palkoista, palkkioista, kulukorvauksista (mm. matkustuskulut) ja tarjotuista aterioista Tyynelässä, joita maksettiin kaikkiaan 21:lle henkilölle. Yhdistyksen arvoihin kuuluu, että taiteilijoille maksetaan aina korvaus tehdystä työstä eikä näyttelyvuokria peritä koskaan. Näistä arvoista ja niiden toteutumista ilmentävistä tunnusluvuista olemme erityisen ylpeitä!

Ensi vuonnakin yhdistyksellä työllistävä vaikutus

Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on jatkossasakin työllistää lukuisia taiteilijoita ja luovan alan ammattilaisia ja tarjota heille työ- ja kehittymismahdollisuuksia. Tämä tulee toteutumaan ensi vuonna mm. siten, että kaikille luovan tiimin jäsenille maksetaan korvauksia tehdystä työstä ja Tyynelän Taiteilijaohjelma tarjotaan taiteilijatiimille maksutta. Nuoria on tarkoitus palkata myös ensi kesänä töihin näyttelyvalvojiksi ja tätä varten haetaan palkkatukea. Vakaana pyrkimyksenä on yhdistyksen varainhankinnan vakiinnuttaminen siten, että yhdistys voisi maksaa myös yhdistyksen jäsenille korvauksia tehdystä työstä. Katsotaan voisiko se tapahtua osittain jo ensi vuoden aikana.

Kaiken kaikkiaan vuosi 2023 oli taideyhdistyksellemme upea vuosi ja se luokin hienot edellytykset toiminnan kehittämiselle tulevina vuosina! Kiitos 2023 ja tervetuloa 2024!


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Taideyhdistyksen varainhankinta ja kulurakenne