Taiteilijan tilinpäätös: onnistumiset, oppiminen ja tavoiteasetanta

Vuosi lähenee loppuaan ja on aika katsoa taaksepäin kulunutta vuotta ja käydä läpi vuoden onnistumisia ja oppimis- ja kehityskohteita. Tässä blogissa käyn läpi työkaluja kuinka taiteilija voi tehdä itselleen tilinpäätöksen onnistumisistaan ja kehityskohteista, esimerkkeinä käytän omakohtaisia kokemuksiani. Lopuksi suunnataan katse ensi vuoden tavoiteasetantaan ja mietitään miten omia tavoitteita voi sanallistaa itselleen.

Ole ylpeä itsestäsi ja onnistumisistasi!

Me suomalaiset olemme aika vaatimatonta ja pessimistäkin kansaa ja meidän olisi hyvä oppia olemaan ylpeitä itsestämme ja onnistumisistamme. Tätä voi opetella vaikka seuraavanlaisen harjoituksen avulla. Listaa kaikki asiat, projektit, teokset, myynnit, kontaktit ja lehtijutut, jotka nousevat mieleesi vuoden 2023 kohokohtina. Voit käyttää apuna brainstormingia, kynää ja paperia. Onnistumisten ei tarvitse olla taloudellisia menestyksiä (mutta voivat olla niitäkin), ne voivat olla myös asioita, joita olet onnistunut kehittämään itsessäsi tai taiteellisessa toiminnassasi. Onnistumiset voivat olla myös ns. pehmeitä omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin liittyviä asioita. Kun olet käynyt läpi vuoden onnistumisia ja asioita, joista olet erityisen ylpeä itsestäsi vuoden aikana, voit tehdä niistä Onnistumiset-listan. Ole ylpeä itsestäsi, olet huippu, teit parhaasi ja saatoit jopa yllättää itsesi.

Missä onnistuin ja mistä olen ylpeä itsessäni?

Omiin vuoden 2023 onnistumisiini lukeutuvat mm. yhdistyksemme varainhankinnan laajentaminen, oman taiteilijaohjelman lanseeraaminen ja rohkeus perustaa tämä Taide ja raha blogi. Koen, että olen kehittynyt ammatillisesti ja tehnyt isoja ja rohkeita muuveja uusien ansaintamallien kehittämiseksi ja tulevaisuudessa syntyvien kassavirtojen luomiseksi. Hyvinvoiintiini liittyviksi onnistumisiksi luen pysähtymisen ja metsälenkit. Vuoden aikana olen useimmiten onnistunut pysähtymään, kun minua on väsyttänyt. Tämän lisäksi olemme puolisoni kanssa vaalineet päivittäisiä pitkiä ja virkistäviä metsälenkkejä Tyynelän lähimetsissä. Nämä asiat ovat parantaneet elämäni laatua, terveyttä ja sisäistä rauhaa. Voinkin taputtaa itseäni olalle ja kiittää itseäni! Työ palkitaan onnistumisina ja kun pitää huolta omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista jaksaa taas eteenpäin. Hyvä minä, olen ylpeä itsestäni!

Oppimis- ja kehityskohteet vs. epäonnistumiset

Taiteilijan tilinpäätöksen toisena puoliskona on omien oppimis- ja kehityskohteiden kartoittaminen. En halua puhua epäonnistumisista, sillä asioissa, jotka eivät onnistuneet suunnitellusti piilee oppimisen siemen. Vaikka jokin asia ei mennyt niinkuin Strömsössä, olet voinut oppia kokemuksesta jotain. Tämän pohjalta voit kehittyä kyseisessä asiassa tai vaihtaa suuntaa. Usein itselläni juuri ne tapahtumat, projektit tai kohtaamiset, joihin en ole ollut tyytyväinen olen onnistunut kääntämään arvokkaaksi oppimiseksi. Jos en onnistu jossain voin joko harjoitella asiaa enemmän tai eri tavalla tai vaihtaa suuntaa. Itselläni parhaimmat uudet ideat, suuntaviivat ja urakäänteet ovat syntyneet juuri näiden positiivisten ’epäonnistumisten’ kautta.

Mitä opin ja missä voin kehittyä?

Seuraavaksi voit tehdä brainstorming harjoituksen vuoden 2023 oppimis- ja kehityskohteista. Mieti mitkä asiat, projektit, kohtaamiset ja muut asiat nousevat mieleesi. Listaa nämä asiat listaksi, joka voi olla apunasi tulevien tavoitteittesi määrittämisessä.

Omiksi oppimis- ja kehityskohteiksi vuonna 2023 nousevat seuraavat havainnot:

  • Kaikkea ei aina tarvitse tehdä (yksin) – tehtäviä voi delegoida, omaa vaatimustasoa voi laskea tai siirtää tehtävien tekemisen myöhemmäksi
  • Less is more – kun keskittyy pienempään määrään asioita, niiden laatu yleensä myös paranee
  • Minä riitän – tämä on asia, jota harjoittelen sisäistämään, sillä oma arvoni itselleni ei saa perustua tekemiseni määrään, tehokkuuteen tai menestykseen vaan olen arvokas tällaisena kuin olen

Jatkuviin kehityskohteisiini lukeutuu myös joka vuosi omasta jaksamisestani huolehtiminen. Olen kova tekemään töitä, asetan itselleni korkeita tavoitteita ja vaadin itseltäni ammatillisesti paljon. Opettelen jatkuvasti omien työntekemisen rajojen asettamista ja oman mieleni ja kehoni signaalien kuuntelua ja kunnioittamista. Yleensä havahdun vasta melkein liian myöhään kun tunnen uupumisen oireita. Onneksi nykyään osaan jo paremmin pysähtyä ja peruakin jotain tehtäviäni jos tarve niin vaatii. Olen tosi ylpeä siitä, että opin kokoajan itsestäni lisää ja oma itsearvostukseni kasvaa.

Unelmien visualisointia

Jokaisella meillä on tavoitteita, jotka liittyvät elämän eri osa-alueisiin. Tavoitteet voivat liittyä omaan henkiseen hyvinvointiin, ammatilliseen kehittymiseen, oman ansainnan vahvistamiseen tai kenties uusien ansaintamallien kehittämiseen. Joskus omien tavoitteiden sanallistaminen voi olla haasteellista, eikä tiedä mistä aloittaa. Työkaluna voi käyttää unelmointiharjoitusta. Unelmointiharjoituksen tyyli on vapaa. Tärkeintä on, että antaa itselleen luvan haaveilla ja tilaa haaveiden visualisoinnille.

Oma unelmani on tulla tietokirjailijaksi, joten visualisoin itseni kirjajulkkareihini shampanjalasi kädessäni pitämässä puhetta. Toinen unelmani on mielenrauha, joten visualisoin mielessäni, miltä rauhallinen mieli tuntuu kehossani. Tätä on unelmien visualisointi. Anna aikaa unelmoinnillesi, se voi olla mielellään jokapäiväistä, sillä toistamalla unelmien visualisointia unelmien konkretisoituminen vahvistuu.

Unelmista tavoitteiksi

Jos unelmat ovat kuvia, sanoja ja tunteita ne voi seuraavaksi sanallistaa konkreettisiksi tavoitteiksi. Tässä apuna voi käyttää SMART-tekniikkaa.1 Tekniikka perustuu siihen, että sanallistettavan tavoitteen tulee täyttää viisi erilaista kriteeriä. Tavoitteen tulee olla rajattu (specific), mitattavissa oleva (measurable), toteutettavissa oleva (achievable) ja resursoitu (resourced). No minkälainen tavoite täyttää nämä kriteerit? Tavoitteen sanallistamisen hahmottamiseksi voit kysyä itseltäsi mm. seuraavia kysymyksiä:

  • Mitä haluan saavuttaa ja miksi tavoite on minulle tärkeä?
  • Kuinka paljon (summa, lukumäärä tai muu mittayksikkö) haluan saavuttaa ja missä ajassa (12 kk aikana tai muu aikamääre) haluan tavoitteeni saavuttaa?
  • Millä keinoilla tai paikoissa voin saavuttaa tavoitteeni?
  • Mitä resursseja minulla on käytettävissäni tavoitteen saavuttamiseksi?

Otan tähän esimerkiksi yhden oman tavoitteeni, jonka olen muotoillut SMART-tekniikan mukaisesti.

’Minun tavoitteenani on solmia suomalaisen kirjakustantamon kanssa kustannussopimus tietokirjalleni ”Taiteilijan ansaintamallit” vuoden 2023 loppuun mennessä. Kustannussopimuksen mahdollistamiseksi lähetän työnäytteenä tiivistelmän tietokirjastani vähintään kuuteen kirjakustantamoon ja neuvottelen kustannusopimuksen ehdoista vähintään kahden kustantamon kanssa kevään ja kesän 2024 aikana. Kustannussopimuksen avulla voin sanallistaa ja jakaa osaamiseni ja tietoni taiteilijan ansaintamalleista kirjan muodossa. Kustannussopimuksen myötä kirjoitan kirjan vuoden 2025 aikana ja se julkaistaan kaikissa Suomen suurimmissa kirjakauppaketjuissa vuoden 2025 loppuun mennessä.’

No siinäpä olikin tavoitetta kerrassaan, mutta nyt se on sanottu ääneen! Tavoitteeni toteutukoon! Tiedän sen vaativan paljon työtä. Ja seuraavaksi lähdenkin asettamaan välitavoitteita ja listaamaan konkreettisia toimia niiden saavuttamiseksi.

Kiitos tästä vuodesta ja tervetuloa uusi vuosi!

Kun olet saanut valmiiksi oman vuoden 2023 tilinpäätöksesi listaamalla omat onnistumisesi ja oppimis- ja kehityskohteesi voit ajatuksissa siirtyä jo vuoden 2024 visualisointiin. Tavoiteasetanta auttaa sinua sanallistamaan unelmasi ja konkretisoimaan sen mitä haluat tulevana vuonna saavuttaa. Ole ylpeä itsestäsi, sillä se tulee kannattelemaan sinua eteenpäin!

Taide ja raha blogi jää nyt joulutauolla ja seuraava blogikirjoitus julkaistaan taas kun siltä tuntuu… 😉

Toivotan rauhallista joulun aikaa ja menestyksekästä uutta vuotta kaikille blogini lukijoille!

/Terese 🙂

1Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/SMART_criteria


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Taiteilijan tilinpäätös: onnistumiset, oppiminen ja tavoiteasetanta